Haşhaşlı Bükme Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Haşhaşlı Bükme Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Bükme

Haşhaşlı bükme, farklı bir hamur işi tarifi arayanlar veya değişik lezzetlerle tanışmak isteyenler için mükemmel bir seçenektir. Çaya gelen misafirlerinize ikram edebileceğiniz bu tarif, gün masalarınızı ve arkadaş toplantılarınızı şenlendirecek, günün yıldızı olacak bir lezzettir. Haşhaşlı bükme nasıl yapılır? Gelin hep birlikte keşfedelim.

Haşhaşlı Bükme İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 su bardağı ılıtılmış süt
  • 1 su bardağı ılıtılmış su
  • 1 paket instant maya
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 şeker kaşığı tuz
  • 1 tane yumurta sarısı
  • 5 su bardağı un

İçi İçin

  • 4 çorba kaşığı haşhaş ezmesi
  • 1 su bardağı sıvı yağ

Haşhaşlı Bükme Nasıl Yapılır?

Haşhaşlı bükme hamurunu hazırlamak için geniş bir kabın içine maya ve un haricindeki tüm sıvı malzemeler alınır. Bu malzemelere un ve maya eklenip yoğrulmaya başlanır. Yumuşak kıvamda özlü bir hamur elde edilene kadar yoğurmaya devam edilir. Hazırlanan hamurun üzeri bir bezle kapatılarak 30 dakika mayalanmaya bırakılır.

İç harcı için haşhaş ezmesi derin bir kaba alınır ve üzerine sıvı yağ eklenerek karıştırılır. Dinlenen hamur 7 eşit parçaya bölünür ve her bir parça bezelere ayrılır. Bezelenen hamurlardan biri unlanmış tezgâha alınarak merdane yardımıyla servis tabağı büyüklüğünde açılır. Açılan hamurun üzerine hazırlanan haşhaşlı karışımdan sürülür. Diğer beze de aynı şekilde hazırlanıp ilk bezenin üzerine koyulur. Bu işlem 7 beze için tekrarlanır. En üst kısma haşhaşlı karışımdan sürmeden, oklavayla mümkün olduğunca büyütülür. Açılan hamur bıçak kullanılarak uzun şeritler halinde kesilir.

Her bir şeridin iki ucundan tutularak ters yöne doğru burkulur. Burkulan hamurlar, pişirme kâğıdı serili fırın tepsisine ortadan başlayarak yuvarlanır. Diğer şeritler de tepsinin boş kalan kısımlarına sarılır. Yumurta sarısı çatalla çırpıldıktan sonra haşhaşlı bükmenin üzerine sürülür. Bükme, tepsi mayasının gelmesi için tepside 15 dakika bekletilir. Daha sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına verilerek altı üstü eşit şekilde kızartılır. Pişen haşhaşlı bükme fırından alınır ve ilk sıcaklığı geçtikten sonra yanında bir fincan çay ile servis yapılır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haşhaş Nasıl Kavrulur?

Haşhaş Nasıl Kavrulur?

Haber Bülteni