Haşhaşlı Nokul Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Haşhaşlı Nokul Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Nokul, bu leziz tarife geçmeden önce haşhaş hakkında kısaca bilgilenmemizde fayda var. En azından kullanım yerlerini ve nasıl kullanıldığını bilirsek kullanım alanımızı genişletebiliriz. Bu bitkinin yetiştirilme amacı daha çok tıp alanında kullanmak içindir. Uyuşturucu içeren ilaçların içinde kullanılmaktadır. Toprak mahsülleri ofisininin (TMO) takibi ve izni ile yetiştirilmektedir. TMO yasa dışı üretimin önüne geçilmesi için takibini yapmakta ve yetişen ürünleri kendi bünyesine almaktadır. Kapsüle benzeyen bir yapısı vardır minik tohumlardan oluşmaktadır. Haşhaş bu tohumların ezilmesi ve karartılması sureti ile oluşur. Haşhaş genel olarak pastanelerde ve evlerde çeşitli kurabiye, börek, çörek, tatlı gibi hamur işlerinde kullanılmaktadır. Çok lezzetli bir tadı vardır.

Nokul ise mayalamış hamurun içine ceviz, fındık, susam, haşhaş ya da üzüm koyularak yapılan ister şekerli ister şekersiz yapılan bir çörek türüdür. Nokulun şekerli ya da şekersiz olması tamamen içine koyulacak malzemeye bağlı olarak değişir. Nokulun diğer çöreklerden ayrılmasını sağlayan bir diğer özelliği ise rulo şeklinde kıvrımlı olmasıdır. Ayrıca nokul ülkemizde dini bayramların vazgeçilmez ikramlarından biridir.


Haşhaşlı Nokul Hamuru İçin gereken Malzemeleri

  • 1 adet yaş maya ya da 1.5 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 su bardağına yakın ılık süt
  • 1 su bardağı kadar ılık su
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un

İç Malzeme

  • 250-300 gram haşhaş ezmesi
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • 2 yumurta sarısı
  • İri kıyılmış ceviz
  • Şeker

Haşhaşlı Nokul Nasıl Yapılır?


İşleme başlamadan önce yaş mayanın kullanımı konusunda bilinmesi gereken bazı şeyler vardır. Özellikle aldığı kadar un ölçüsü verilen tariflerde işinizi epeyce kolaylaştıracaktır. Yaş maya genellikle 42 gramlık paketler halinde satışa sunulmaktadır. Genel kural 42 gramlık yaş maya 2 kg una göre ayarlanmıştır. Yaş mayayı, ılık süt, su ve toz şekerle geniş bir kapta eriyene kadar karıştırıyoruz. 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra mayanın kabarmış olduğunu göreceğiz. Maya karışımın içine un ve sıvıyağı ilave edelim. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde etmemiz gerekiyor. Yoğurma işlemi bittikten sonra hamurun üzerini nemli bir bezle kapatıp yarım saat kadar ılık bir yerde dinlemeye bırakalım. Mayalanma işlemi gerçekleştikten sonra hamuru 4 eşit parçaya bölelim ve 30-35 cm genişliğinde oklava yardımı ile açalım. İç malzemeler için haşhaş ve sıvıyağı bir kapta karıştıralım ve açtığımız her bir hamura bu karışımı eşit bir şekilde dağıtalım, üstlerine şekerli ceviz karışımından da ilave ederek her birini rulo şeklinde sararak eşit parçalar halinde keselim. 2 parmak kalınlığı yeterli bir ölçü olacaktır. Yağladığımız fırın tepsisine koyup üzerlerine fırça yardımı ile yumurta sürüp 180 derecelik fırında 25-30 dakika kadar pişirelim.

Afiyet olsun.

Haşhaşlı Nokul Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Haşhaşlı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Cevizli Çörek Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Cevizli Çörek Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Limonlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Limonlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Yaş Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Yaş Pasta Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı İrmikli Revani Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı İrmikli Revani Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Haşhaş Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

İrmikli Haşhaş Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaş Nerede Yetişir?

Haşhaş Nerede Yetişir?

Haşhaş Çiçeği Türleri ve Özellikleri

Haşhaş Çiçeği Türleri ve Özellikleri

Haşhaşlı Şekerpare Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Şekerpare Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Çörek Kalori

Haşhaşlı Çörek Kalori

Haşhaşlı Nokul Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Nokul Tarifi ve Malzemeleri