Haşhaşlı Nokul Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Haşhaşlı Nokul Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Nokul

Haşhaş Hakkında Bilgi

Haşhaş bitkisi, özellikle tıp alanında kullanılan önemli bir bitkidir. Uyuşturucu içeren ilaçların yapımında kullanılır ve yetkilendirilmiş kurumların (örneğin, Toprak Mahsulleri Ofisi - TMO) izni ile yetiştirilir. Bu kurum, yasa dışı üretimin önüne geçmek için haşhaş üretimini denetler ve yetişen ürünleri toplar. Haşhaş bitkisi, kapsüle benzeyen bir yapıya sahip olup minik tohumlardan oluşur. Haşhaş ezmesi, bu tohumların ezilmesi ve karartılması ile elde edilir. Genellikle pastanelerde ve evlerde çeşitli kurabiye, börek, çörek ve tatlı gibi hamur işlerinde kullanılır ve lezzetli bir tadı vardır.

Nokul Nedir?

Nokul, mayalanmış hamurun içine ceviz, fındık, susam, haşhaş ya da üzüm koyularak yapılan, ister şekerli ister şekersiz hazırlanan bir çörek türüdür. Nokulun şekerli ya da şekersiz olması, içine koyulacak malzemeye bağlı olarak değişir. Diğer çöreklerden ayrılmasını sağlayan bir özelliği ise rulo şeklinde kavisli olmasıdır. Ayrıca, nokul ülkemizde dini bayramların vazgeçilmez ikramlarından biridir.

Haşhaşlı Nokul Hamuru İçin Gereken Malzemeler

  • 1 adet yaş maya ya da 1.5 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 su bardağına yakın ılık süt
  • 1 su bardağı kadar ılık su
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un

İç Malzeme

  • 250-300 gram haşhaş ezmesi
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yumurta sarısı
  • İri kıyılmış ceviz
  • Şeker

Haşhaşlı Nokul Nasıl Yapılır?

İşleme başlamadan önce yaş mayanın kullanımı konusunda bazı bilgiler faydalı olacaktır. Özellikle "aldığı kadar un" ölçüsü verilen tariflerde bu bilgi işinizi kolaylaştıracaktır. Yaş maya genellikle 42 gramlık paketler halinde satılmaktadır ve genel kural, 42 gramlık yaş mayanın 2 kg una göre ayarlanmış olmasıdır. Yaş mayayı, ılık süt, su ve toz şekerle geniş bir kapta eriyene kadar karıştırın. 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra mayanın kabarmış olduğunu göreceksiniz. Maya karışımının içine un ve sıvı yağı ilave edin. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde etmeniz gerekiyor. Yoğurma işlemi bittikten sonra hamurun üzerini nemli bir bezle kapatıp yarım saat kadar ılık bir yerde dinlendirin. Mayalanma işlemi gerçekleştikten sonra hamuru 4 eşit parçaya bölün ve 30-35 cm genişliğinde oklava yardımı ile açın. İç malzemeler için haşhaş ve sıvı yağı bir kapta karıştırın ve açtığınız her bir hamura bu karışımı eşit bir şekilde dağıtın. Üzerine şekerli ceviz karışımından da ilave ederek her birini rulo şeklinde sarın ve eşit parçalara kesin. 2 parmak kalınlığı yeterli bir ölçü olacaktır. Yağladığınız fırın tepsisine koyup üzerlerine fırça yardımı ile yumurta sürün ve 180 derecelik fırında 25-30 dakika kadar pişirin.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haşhaş Nerede Yetişir?

Haşhaş Nerede Yetişir?

Popüler İçerikler

Haşhaş Ekimi ve Bakımı

Haşhaş Ekimi ve Bakımı

Haber Bülteni

Güncel

Haşhaşlı Çörek Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Çörek Tarifi ve Malzemeleri