Haşhaşlı Cevizli Çörek Haşhaşlı cevizli çörek, özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde yörenin sevilen ve sıkça yapılan bir lezzetidir. Pastanelerden de temin edilebilen bu çöreği evde yapmak aslında oldukça kolaydır. Gerekli püf noktalarına dikkat ederek, bu lezzetli çöreği evde güvenle yapabilir ve sevdiklerinize sunabilirsiniz. Haşhaşlı cevizli çörek, uzun süre dayanıklı olduğu için hafta sonu kahvaltıları için önceden hazırlanabilir ve hafta boyunca tüketilebilir. Çörek, çay saatlerinde veya yaz aylarında ayran eşliğinde oldukça lezzetli ve doyurucu bir seçenek sunar. Haşhaşlı Cevizli Çörek Malzemeleri
Haşhaşlı Cevizli Çörek Nasıl Yapılır? Öncelikle, derin bir kaba un elenir ve ortası havuz gibi açılır. Ilık süt içerisine şeker ve maya koyulup beş dakika mayanın aktive olması beklenir. Ardından, unun ortasındaki boşluğa eklenir ve bir tutam tuz ile tereyağı eklenerek yoğurulur. Yoğurulan hamurun üzeri hava almayacak şekilde kapatılarak bir saat mayalanmaya bırakılır. Bu sırada, ceviz, tahin ve haşhaş bir kasede karıştırılır. Mayalanan hamurdan yumruk büyüklüğünde bezeler alınır ve bir tezgâh üzerinde açılır. Açılan hamurun her tarafına hazırlanan haşhaşlı cevizli karışımdan sürülür ve hamur hava almayacak şekilde sıkıca sarılır. Bir rulo haline gelen hamur, iki parmak genişliğinde kesilir ve iç harcı görünecek yani üste gelecek şekilde yağlanmış bir fırın kabına birbirine değecek şekilde sıkıca dizilir. Bütün hamur ve iç harcı bitene kadar aynı işleme devam edilir. Bütün işlem bittikten sonra, on dakika kadar tepsi mayası beklenir ve çörekler, 180 dereceye önceden ısıtılmış fırında yaklaşık yirmi beş dakika pişirilir. İsteğe bağlı olarak, pişirmeden önce üzerine yumurta sarısı veya yağ sürülebilir ve çörek otu serpilebilir. Çörekler, sıcak ya da soğuk olarak tüketilebilir. Afiyet Olsun. |