Haşhaşlı Poğaça Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Haşhaşlı Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Poğaça

Çay saatinde güzel bir sunum yapmak için hazırlayabileceğiniz, klasik poğaçaların dışında farklı bir tat arayanlar için tercih edilebilecek lezzetli bir poğaçadır. Ancak, haşhaşın faydalarından tam olarak yararlanamıyoruz. Kendimizin ve ev halkımızın bundan yararlanabilmesi için fırsat buldukça haşhaşlı poğaçayı sofralardan eksik etmemeliyiz. Şimdi, pratik bir tarif ile haşhaşlı poğaçanın yapılışına geçelim.

Haşhaşlı Poğaça İçin Malzemeler

  • 1 kg un
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurtanın beyazı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket yaş maya
  • Bir tutam tuz

İç Malzemesi

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı haşhaş

Süslemek İçin

  • Susam
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 2 adet yumurtanın sarısı
  • 1 tutam toz şeker

Haşhaşlı Poğaça Nasıl Yapılır?

Hamur yoğurabileceğimiz derin bir kap alıyoruz. Toz şeker, un, sıvı yağ, tuz, maya ve yumurtanın beyazını koyduktan sonra (kalan yumurtanın sarısını ise haşhaşlı poğaçanın üzerine sürmek için bir kenarda bekleteceğiz) azar azar süt ilave ederek yumuşak kıvamda bir hamur yoğuruyoruz. Yoğrulan hamurun üzerini kapatarak yarım saat kadar mayalanması için dinlendiriyoruz.

Mayalanmış hamuru alıp üç eşit parçaya bölüyoruz. Hamuru açmak için tezgâhtan yararlanabiliriz, bunun için tezgâha biraz sıvı yağ damlatıyoruz. Bir parça hamuru alıp tezgâhta oklava ile dikdörtgen şekilde açıyoruz. Bir kâsenin içinde haşhaş ve sıvı yağı karıştırıyoruz, bu karışımı üç parçaya ayırıyoruz. Bir parçasını açtığımız hamurun üzerine yayıyoruz ve hamuru rulo olacak şekilde sarıyoruz. Sarılan rulo hamuru bıçak yardımı ile eşit, istenilen kalınlıkta kesiyoruz. Kestiğimiz şekilleri yağlı fırın tepsisine diziyoruz. Hamurun hepsini aynı şekilde hazırlayıp fırın tepsisine dizdikten sonra, üzerini süslemek için yumurtanın sarısını, şeker ve sütü bir kâse içinde çırparak tepsideki hazırlanan haşhaşlı poğaçaların üzerine sürüyoruz. Susamları üzerine serpiştirdikten sonra, fırını 180 derecede ısıtıp üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Sıcak olarak sunumu yapılır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni