Haşhaş Bitkisi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Haşhaş Bitkisi Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Haşhaş bitkisi, Gelincikler ailesine ait bir bitki olan haşhaş, yaklaşık 2 metre boylanabilen, mor-beyaz çiçekli, ufak elma boyutunda meyve veren bir bitkidir. Ülkemizde yaklaşık 40 çeşit yabani haşhaş yetişmektedir. Çiçekleri solduktan sonra dökülür ve orta kısmındaki göbek büyüyerek meyvesi ortaya çıkar. Bitkinin kapsüllerinde beyaz bitki özü akar. Bu beyaz sıvı bir gün geçtikten sonra koyulaşarak yapışkan bir sıvı haline gelir. Bu yapışkan sıvı afyon olarak adlandırılır. Bünyesinde morfin, papaverin, narkotin, kodein ve tebain gibi maddeler bulunur. Haşhaşın tohumu, yaprakları, tohumu kullanılarak üretilen yağı birçok şekilde ve farklı amaçlarda kullanılabilir.


Haşhaş bitkisinin faydaları nelerdir?

  • Haricen kullanılabilen haşhaş bazı merhemlerin içeriğinde tıbbi amaçlı kullanılır. Bu tür merhemlerin ağrı kesici özelliği bulunur. Özellikle diş hekimleri tarafından sıkça kullanılır.
  • Siyah haşhaş, damar tıkanıklığı ve kalp krizi gibi önemli hastalıkların gelişme riskini azaltır.
  • Bitkinin tohum kısmı oldukça yağlıdır ve diğer yağlara nazaran kolesterol oranı daha düşüktür.
  • Haşhaş bitkisinin posası reçel, marmelat ya da pekmez gibi ürünler ile karıştırılarak tüketilebilir. Bu şekilde tüketildiğinde vücuda enerji ve zindelik verir.
  • Haşhaş bitkisinden elde edilen morfin bilindik en etkili ağrı kesicidir. Tıp camiasında yaygın bir şekilde kullanılan bu madde ağrının neden olduğu sıkıntıyı ortadan kaldırır.
  • Sarı haşhaşın öksürük ve ağrı kesici etkisi bulunmaktadır. Afyon adlı maddenin içinde yer alan kodein adlı madde öksürük refleksini azaltıcı etkiye sahiptir. Bunun yanı sıra kabızlık ve hiper tansiyona karşı iyi geldiği bilinmektedir.
  • Yine bitkiden elde edilen afyon beyin fonksiyonları üzerinde de etkilidir. Solunum uyaran merkezleri baskılayıcı etkisinin yanı sıra, nefes alışverişini de düzenler.
  • Haşhaşın besleyici özelliği oldukça yüksektir. Bu özelliği ile ekmek üzerine sürülerek tüketilebilir. Uzun süre tok kalmayı sağlar.
  • Haşhaş bitkisi keyif verici ya da uyuşturucu olarak da kullanılan bir bitkidir.
  • Haşhaş yağı mesane iltihabına karşı iyi gelir.
  • Henüz ufak yaşlardaki çocuklarda kullanım için pek uygun görülmese de sakinleştirici etkisi vardır.
  • İshale karşı iyi gelir.
  • Haşhaş tohumlarından üretilen yağı saç bakımında kullanıldığında saçların kolay ve çabuk uzamasını sağlar.
  • Haşhaş yağı ciltte masaj yağı olarak kullanılabilir. Cildi besler, canlılık ve sağlık aktar.
  • Kurutulan haşhaşın meyveleri kaynatılarak içilebilir. Ayrıca kaynatılan meyvelerin suyu gargara suyu olarak kullanılabilir.
  • Haşhaş, tatlı, pasta ve hamur işlerine kullanılan ve bu tür ürünlere lezzet katan bir bitkidir.

Haşhaş bitkisinin zararları nelerdir?

  • Haşhaş bitkisi içilerek tüketildiğinde zehirleyici etki yaratabilir. Dolayısı ile hayati risk oluşturabilen sakıncalı bir bitkidir.
  • Yanlış kullanımı solunumun yavaşlamasına neden olabilir.
  • Bilinçsiz ve yanlış kullanımlarda tansiyonun düşmesine sebep olabilir.
  • Sürekli kullanımı alışkanlık haline getirildiğinde vücut organlarına zarar verebilir.
  • Bağırsak hareketlerini yavaşlatabilir.
  • Mide bulantısı ve kusma gibi etkileri vardır.
  • Haşhaş uyuşturucu etkiye sahip olduğu için bilinç bulanıklığına yol açabilir.
  • Ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyen bir bitkidir.

Haşhaş Bitkisi Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Haşhaşlı İrmik Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı İrmik Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Limonlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Limonlu Kek Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Gözleme Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Gözleme Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaş Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Haşhaş Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Haşhaşlı Rulo Çörek Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Rulo Çörek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Haşhaşlı Revani Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Revani Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Haşhaş Nasıl Kavrulur?

Haşhaş Nasıl Kavrulur?