Haşhaşlı Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Haşhaşlı Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Hamur İşleri

Haşhaşlı hamur işleri, lezzetli ve farklı bir hamur işi tarifi arayan kişiler için ideal bir seçimdir. Pek çok kişinin severek tükettiği haşhaşlı hamur işleri, yöresel lezzetlerimiz arasında önemli bir yer tutar. Hamur işi konusunda uzmanlaşmış kişilerin sıkça yaptığı haşhaşlı hamur işleri, tadına doyum olmayan bir güzellikte olmaktadır. Ancak hamur işi yapmayı bilmiyor ve yeni başlıyorsanız, size önereceğimiz tarif ile kolaylıkla haşhaşlı hamur işleri yapabilirsiniz.

Haşhaşlı Cevizli Çörek İçin Gerekli Malzemeler

  • 3,5 su bardağı su
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1 tane yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım paket yaş maya
  • 6 su bardağı un
  • 1 su bardağı haşhaş ezmesi
  • 1 su bardağı zeytinyağı

Haşhaşlı Cevizli Çörek Nasıl Yapılır?

Haşhaşlı çörek için maya, su ve toz şekeri bir karıştırma kabına alarak karıştırın. Maya köpüklü bir kıvam alınca içerisine un ve tuzu ekleyip yoğurun. Hamurun çok sert veya çok yumuşak olmaması gerekiyor. Orta kıvamda bir hamur oluşturun ve ardından üzerine bir bez örtüp bir saat kadar bekletin. Bu süre zarfında hamurun mayası gelecektir.

Hamurdan yaklaşık dört eşit parça koparın ve beze yapın. Bezelerden bir tanesini un serpiştirilmiş tezgâha alın ve parmak uçlarınızla açın. Tabak büyüklüğünde açılan bezenin üzerine haşhaş sürün ve ceviz serpiştirin. Diğer bezelere de aynı işlemi uygulayın. Bütün bezeleri üst üste getirin ve oklava ile açın. Açılan hamuru rulo şeklinde dolayın ve üç parmak kalınlığında kesip yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Fırın tepsisine bütün haşhaşlı cevizli çörekleri yerleştirip üzerine yumurta sarısı sürün. 185 derecelik fırında yaklaşık 25-30 dakika kadar çörekleri pişirin. Sıcak olarak fırından alın ve sunum yapın.

Haşhaşlı Poğaça İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık süt
  • Alabildiği kadar un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 2 yumurta (sarısı üzeri için)
  • 1 paket yaş maya

Diğer Malzemeler

  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker

Haşhaşlı Poğaça Nasıl Yapılır?

Haşhaşlı poğaça için hamur yoğurma kabının içerisine mayayı, sütü, toz şekeri ve suyu ilave edip karıştırın. Akabinde un, yumurta beyazı ve tuzu ekleyip yumuşak bir hamur oluşturana dek yoğurun. Hamurun içerisinde yağ bulunduğu için ele yapışmayacaktır. Hamuru sıcak bir ortamda yaklaşık yarım saat kadar mayalanması için bekletin. Hamurun mayası geldiğinde ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayın. Hamurlardan bir tanesini alın, parmak uçlarınızı sıvı yağın içerisine batırıp hamuru parmak uçlarınız ile açın. Yuvarlak şekilde açılan hamurun orta kısmına haşhaş ezmesi sürün ve çok az şeker serpiştirin. Rulo olarak uzunlamasına sarın ve tekrar rulo şeklinde hamuru yuvarlayıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Diğer kalan hamurlara da aynı işlemi uygulayın. Hazırlanmış olan haşhaşlı poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürün. Ardından fırına gönderin ve her tarafı kızarıp nar gibi olana dek pişirin. 180-190 derecelik fırın ısısı poğaçaları pişirmek için yeterli olacaktır. Pişmiş olan haşhaşlı poğaçaları fırından alın ve damak zevkinize göre sıcak veya soğuk olarak servis yapın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni