Haşhaşlı Tahinli Çörek Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Haşhaşlı Tahinli Çörek Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Tahinli Çörek

Özel bir tarif olan haşhaşlı tahinli çörek, el becerisi ve kıvam gerektiren bir lezzettir. Yapım aşaması karmaşık gibi görünse de, talimatları takip ettiğinizde aslında o kadar da zor olmadığını göreceksiniz. Hamurunu kendiniz hazırlayacağınız ve açacağınız haşhaşlı tahinli çörek, çay saatlerinde ve özel günlerinizde gözde bir seçenek olacaktır. Bu çörek, pikniklerde, kahvaltıda ve dilediğiniz her yerde çayla birlikte sunulabilecek bir tariftir. Sizin için bu lezzeti biraz daha pratik hale getirmeye çalıştık. Haşhaşlı tahinli çörek yapım aşaması şu şekildedir:

Haşhaşlı Tahinli Çörek İçin Gerekli Malzemeler

  • 5 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 bardak ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket instant maya

İç Harcı İçin

  • 1 su bardağı haşhaş
  • 1 su bardağı tahin
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz

Haşhaşlı Tahinli Çörek Nasıl Yapılır?

Böreğin hazırlanabilmesi için öncelikle hamuru hazırlayıp mayalanması için bekletmek gerekir. Uygun geniş bir kabın içerisine ılık suyu ve mayayı ekleyin. Elinizle mayayı erittikten sonra kalan malzemeleri, un hariç, ilave edin ve karıştırın. Unu ekleyin ve hamuru güzelce yoğurun. Üzerini kapatarak ılık bir ortamda bekletin.

İç harç için yukarıda belirtilen malzemelerin hepsini karıştırın. Mayalanan hamuru 6 eşit parçaya bölün. Tezgâha un serpin ve servis tabağı büyüklüğünde açın. Üzerine bol miktarda haşhaşlı tahinli içten sürün ve üst üste dizin. En üste gelecek bezeye bir şey sürmeyin. Yağ ve karışımın etkisiyle bezeler yumuşayacaktır. Elinizle yavaşça bastırarak bezeleri büyütün. Ortadan ikiye yarım ay olacak şekilde bıçak yardımıyla kesin. Aynı yöne doğru bakacak şekilde üst üste getirin. Bir parmak kalınlığında uzun şeritler elde edecek şekilde kesin. Kendi etrafında bükerek yağlanmış tepsiye dizin. Hepsine aynı işlemi uygulayın ve son olarak üzerine yumurta sarısını sürerek önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Altının ve üstünün güzelce kızarması gerekir. Yakınınızda varsa taş odun ocaklarında da pişirebilirsiniz. Tercihe göre sıcak, ılık ve soğuk servis edebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Haşhaşlı tahinli çörek, özellikle Türk mutfağında özel bir yere sahiptir. Bu çöreğin yapımında kullanılan haşhaş tohumu, yüksek besin değeri ile bilinir ve bolca omega-3 yağ asidi içerir. Tahin ise susam tohumlarından elde edilen besleyici bir macundur ve yüksek miktarda kalsiyum, demir ve protein içerir. Çöreğin içine eklenen ceviz ise, beyin sağlığına olumlu etkileriyle bilinir. Bu yüzden haşhaşlı tahinli çörek sadece lezzetli değil, aynı zamanda oldukça besleyici bir atıştırmalıktır.

Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni