Haşhaşlı İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Haşhaşlı İrmik Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı İrmik Tatlısı

Haşhaşlı İrmik Tatlısı, geleneksel Türk tatlıları arasında sıklıkla tercih edilen ve özellikle pratik yapılışı ile bilinen bir tatlı çeşididir. Şerbetli tatlılar kategorisinde yer alan bu tatlı, hafifliği ve eşsiz lezzeti ile öne çıkar. Özel günler için harika bir seçenek olan haşhaşlı irmik tatlısı, misafirlerinizin beğenisini kazanacak ve tatlı tarifleri listenizde favori tatlılar arasında yerini alacaktır.

Haşhaşlı İrmik Tatlısı Malzemeleri

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı haşhaş
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 1 su bardağından biraz fazla un

Şerbeti İçin

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1-2 damla limon suyu

Üzeri İçin

  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket krem şanti

Haşhaşlı İrmik Tatlısı Nasıl Yapılır?

Öncelikle geniş bir tencereye tatlının şerbetini hazırlamak için su ve şekeri ilave edip iyice karıştırdıktan sonra kaynamaya bırakın. Suyun içindeki şeker eriyip 15-20 dakika kadar kaynadıktan sonra tencereye birkaç damla limon suyu ilave edip bir iki dakika daha kaynatın ve tencerenin altını kapatıp şerbeti soğumaya bırakın.

Tatlının kekini hazırlamak için geniş bir kabın içerisine yumurta ve şekeri ilave edip mikser ile yumurtalar beyazlaşıncaya kadar iyice çırptıktan sonra sıvı yağ, haşhaş, irmik, kabartma tozu, vanilin ve unu da ekleyip kaşıkla iyice karıştırın. Hazırladığınız karışımı yağlı kağıt serdiğiniz büyük boy bir borcama ya da fırın tepsisine eşit miktarda dökün. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında yaklaşık yarım saat kadar pişirin.

Tatlı keki piştikten sonra kabarıklığının inmemesi için fırının kapağını açın ancak tepsiyi fırından çıkarmayın. Bu arada tatlının üzerini süslemek için bir kabın içerisine süt ve krem şantiyi ekleyip mikserle koyulaşana kadar çırpıp hazırlayın.

Soğuyan şerbeti tatlının kekinin üzerine gezdirerek dökün ve tatlının şerbetini çekene kadar bekletin. Tatlı şerbetini çektikten sonra üzerine hazırlamış olduğunuz krem şantiyi eşit miktarda yayın. Üzerini dilerseniz dövülmüş Antep fıstığı ile süsleyip tatlıyı buzdolabında 1 saat kadar beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Yasemin

22 Nisan 2024 Pazartesi

1paket demissiniz fakat 1paketin içinde 2 tane olan kremsantinin birimimi kullanacağız acil cevap istiyorum

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Yasemin Hanım,

Evet, 1 paket demekle içinde 2 tane olan kremşantiyi kastediyorum. Yani, paketin tamamını kullanmanız gerekiyor. Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi günler dilerim!

2. Cevap
cevap

Ali Mert

Yasemin Hanım, krem şantinin sadece bir tanesi yeterlidir. Ancak krem şantiyi siz fazla bile yapsanız, yüzeyine ne kadar sürmek istediğinizi kendiniz belirleyebilirsiniz. Zaten pastanızın üzerinden 1 cm kadar krem şanti olması lezzet açısından uygun olacaktır. Bu miktarı arttırıp azaltabilirsiniz. Herhangi bir zararı da olmayacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Haşhaş Nasıl Kavrulur?

Haşhaş Nasıl Kavrulur?