Haşhaş Tohumu Haşhaş bitkisi, çok eski dönemlerden beri üretilen, ancak üretimi sınırlanmış bir bitkidir. Anavatanı Doğu Akdeniz olarak bilinen haşhaş, ülkemizde de pek çok yerde yetiştirilmektedir. Gelincikler familyasına ait olan haşhaşın, farklı birçok türü bulunmaktadır. Yumuşak yapraklara sahip ve çiçekli bir bitki olan haşhaş, yaklaşık 1,5-2 metreye kadar uzayabilmektedir. Ortalama ömrü 1 yıldır. İçeriğinde oldukça fazla uyuşturucu madde bulunmaktadır. Bu sebeple zehir etkisi oldukça fazladır. Haşhaş yetiştirileceği zaman ekimi yapılırken izin alınır ve ekimi kontrol altında gerçekleştirilir. Haşhaş bitkisinin tohumu hamur işlerinde, tatlılarda kullanılır. Haşhaş tohumunun pek çok faydası vardır. Bunlardan bazıları şunlardır. Haşhaş Tohumunun Faydaları Nelerdir?
Haşhaş yaprakları kurutularak merhem yapılır ve elde edilen merhem ağrıyan bölgelere sürülür. Ayrıca kaynatılıp, gargara suyu olarak da kullanılır. Hamur işlerine lezzet kattığı için iç harç olarak kullanılabilir ve katmer tarzı şeyler yapılır. Haşhaş yağı, yemeklere lezzet katmak için kullanılabilir. Ayrıca haşhaştan elde edilen yağ ile vücuda masaj yapıldığında kasları gevşettiği de gözlemlenmiştir. Faydası olduğu gibi zararları da olan haşhaş tohumunu kullanırken dikkat edilmelidir. Zararlarından bazıları da şunlardır: Haşhaş Tohumunun Zararları Nelerdir?
Haşhaş bitkisi ve tohumları, dikkatli ve kontrollü bir şekilde kullanılmalıdır. Bu bitkinin tıbbi ve besinsel faydalarının yanı sıra yüksek derecede zehirli ve bağımlılık yapıcı özelliklere sahip olduğu unutulmamalıdır. Bilinçsiz kullanım ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. |