Haşhaşlı Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Haşhaşlı Mercimekli Börek Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Mercimekli Börek

Haşhaşlı Mercimekli Börek, bilinen börekler arasında çok hoş bir tada ve yeme keyfine sahip bir börek türüdür. Haşhaş ile yapılan tarifler inanılmaz bir lezzet sunar; bu ister börek, ister poğaça olsun, fark etmez. Haşhaşlı mercimekli börek de, yapılacak en iyi börekler arasında ilk sıralarda yer alır. Bu böreği ister sıcak, ister soğuk olarak tüketebilirsiniz. Misafirlerinize ve arkadaşlarınıza ikram ettiğinizde, bu lezzetli börek tarifini mutlaka sizden isteyenler olacaktır. Şimdi sizlere bu çıtır çıtır haşhaşlı mercimekli böreğin malzemeleri ve yapılışından bahsedelim.

Haşhaşlı Mercimekli Börek Malzemeleri

  • 5 adet hazır yufka
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 3 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı haşhaş
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yeteri kadar maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

Haşhaşlı Mercimekli Börek Nasıl Yapılır?

Haşhaşlı mercimekli börek için öncelikle mercimekler bir tencere içerisinde iyice haşlanır ve haşlanan mercimeklerin suyu süzülerek bir kenara alınır. Daha sonra, büyük boy kuru soğan küp küp doğranır ve teflon tava içerisine alınır. Üzerine sıvı yağ, tuz, ince kıyılmış maydanoz, kırmızı toz biber, biber salçası ve karabiber eklenerek kavurmaya başlanır. Bir müddet kısık ateşte kavrulduktan sonra, önceden haşlanmış mercimekler ilave edilir ve karıştırılarak kavurmaya devam edilir. Hazırlanan iç harç malzemeleri soğuması için bir kenara alınır.

Daha sonra, haşhaşın üzerine biraz sıvı yağ ve su ilave edilerek incelmesi için ezilir ve karıştırılır. Hazır yufkalar düz bir zemin üzerine serilir ve yufkalar üçgen şeklinde 7-8 parçaya ayrılır. Hazırlanan üçgen yufkalardan bir tanesi alınarak düz zemin üzerinde üzerine haşhaş karışımı eşit şekilde sürülür. Üzerine bir parça daha yufka serilir ve bu yufkanın üzerine de hazırlanan mercimekli iç harç eşit şekilde konulur. Daha sonra, yufkalar rulo şeklinde sarılır ve her sarılan haşhaşlı mercimekli börek rulosu fırın tepsisine dizilir. Fırın tepsisi içerisine börekleri dizmeden önce, tepsi altının mutlaka sıvı yağ ile yağlanması gereklidir ki börek alt kısımları tepsiye yapışmasın. Hazırlanan bütün yufkalar bitene kadar bu işleme devam edilir. Fırın içerisine dizilen böreklerin üzerine son olarak haşhaş karışımı sürülür ve önceden 180 derecede ısıtılan fırına yerleştirilir. Yaklaşık 30 dakika kadar pişirilir ve haşhaşlı mercimekli börek servise hazırdır. Sıcak servis yapılması önerilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni