Haşhaşlı Gül Böreği Haşhaş böreğe en yakışan malzemelerden biridir. Gevrek ve ağızda dağılan, mis gibi kokan, bir o kadar da hazmı kolay haşhaşlı gül böreği, el becerisi gerektiren bir tariftir. Siz de bu tarifi takip ederek olumlu sonuçlar elde edebilirsiniz. Haşhaşlı gül böreğinin görünüşü herkesin iştahını kabartacak ve çok güzel övgüler alacaksınız. Özellikle kış aylarında haşhaşlı gül böreği yaparak size sağlayacağı enerjiden faydalanabilirsiniz. Taze iken ve bekledikten sonra da çok lezzetli olan bu tarifi sizin için hazırladık. Siz de yapıp ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında saklayabilir, habersiz gelen misafirlere çay eşliğinde ikram edebilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin. Haşhaşlı Gül Böreği İçin Gerekli Malzemeler
İç Harcı İçin Gerekli Malzemeler
Üzeri İçin Yumurta sarısı. Haşhaşlı Gül Böreği Nasıl Yapılır? Böreğin hamurunu yaparak başlayalım. Öncelikle sütün ve kullanılacak olan suyun ılık olması gerekir. Bir kabın içerisine su, süt ve mayayı koyun. Maya eriyinceye kadar karıştırın. Oda sıcaklığında beklettiğiniz margarini, şekeri, tuzu, sıvı yağı ve yumurtanın akını ekleyip karıştırın. Son olarak, unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Elde ettiğiniz hamurun üzerini kapatın ve ılık bir ortamda en az bir saat bekletin. İç harcı için haşhaşı, dövülmüş cevizi ve yağı karıştırın. Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar alın. Tezgâh üzerinde açılabildiği kadar açın. Kolay açabilmek için yağ sürebilirsiniz. Hamuru açarken yağ sürmek, hamurun yumuşayıp yırtılmadan kolayca açılmasına yardımcı olur. Açılan hamurun üzerine iç harçtan bolca sürün. Başka bir bezeyi aynı boyutta açın ve üzerine bir şey sürmeden bir önceki açtığınız hamurun üzerine koyun. İki adet hamuru birlikte rulo şeklinde yapın. Bıçak yardımıyla başparmak boyutunda dilimler kesin. Borcamın altını yağlayın. Elde edilen ruloları dik bir şekilde yan yana dizin. Siz de yaparken göreceksiniz ki rulolar dik haldeyken haşhaşlı gül böreği görünümünü oluşturacaktır. Bütün hamura aynı işlemi uyguladıktan sonra 20 dakika kadar dinlendirin. Dinlendikten sonra kalan yumurta sarısını fırça yardımı ile haşhaşlı gül böreğinin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar kontrollü olarak pişirin. Haşhaşlı gül böreğinin altının da kızarmış olmasına dikkat edin. Haşhaşlı gül böreğini fırından alıp servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Evliya
23 Temmuz 2024 SalıAcaba bu tarifle ilgili olarak, haşhaşlı gül böreği yaptığımda hamurum neden yeterince kabarmadı? İlık su ve süt kullanmama rağmen mayalanma sürecinde bir sorun mu yaşadım? Ayrıca, böreğin altı kızarmasına dikkat ettim ama yine de yeterince gevrek olmadı, acaba nerede yanlış yapmış olabilirim?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıEvliya,
Hamurunun yeterince kabarmamasının birkaç nedeni olabilir. İlk olarak, kullandığın mayanın tazeliğinden emin olmalısın. Eğer maya tazeliğini yitirmişse, hamurun kabarması zorlaşır. Ayrıca, mayalanma sürecinde hamurun üzerini örtüp sıcak bir ortamda bekletmek de önemlidir. Eğer ortam yeterince sıcak değilse mayalanma yeterli olmayabilir.
Böreğin gevrek olmaması ise, pişirme sıcaklığı ve süresiyle ilgili olabilir. Böreği pişirirken fırının önceden iyice ısıtıldığından emin olmalısın. Ayrıca, fırının alt ve üst ısıtma ayarlarını doğru kullanman da önemli. Böreği pişirirken alt kısmının iyice kızardığından emin olmalısın, bunun için fırının alt rafına yerleştirerek pişirmeyi deneyebilirsin. Son olarak, hamurun içindeki yağ oranı ve hamurun ne kadar ince açıldığı da böreğin gevrekliğini etkileyebilir.
Umarım bu öneriler sorunlarının çözülmesine yardımcı olur. Kolay gelsin!