Cevizli Haşhaşlı Çörek Cevizli haşhaşlı çörek, özellikle çay saatlerinde mükemmel bir eşlikçi olan bir lezzettir. Hem sağlıklı hem de oldukça sevilen bu çörek, ülkemizde yaygın olarak tüketilmektedir. Besin değeri yüksek olup, doyurucu ve besleyici özelliği ile bilinmektedir. Cevizli haşhaşlı çöreği, ani gelen misafirleriniz için kolay ve pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Çay saatlerinde ikram edilmenin yanı sıra, acıktığınızda bir öğün olarak da tercih edebilirsiniz. Sabah kahvaltılarında, ara öğünlerde ve akşamları hafif bir öğün geçirmek istediğinizde cevizli haşhaşlı çörek mükemmel bir seçim olacaktır. Hemen hemen her yaştan insanın damak zevkine hitap eden bu çörek, hazırlanıp buzlukta uzun süre muhafaza edilebilir. Ani gelen konuklar olduğunda, telaşa kapılmadan buzluktan çıkararak mikrodalgada ısıtıp iki dakikada ilk günkü tazeliğine ve lezzetine geri döndürebilirsiniz. Siz de cevizli haşhaşlı çöreği kendi mutfağınızda kendi emeğinizle yapmak istiyorsanız, işte cevizli haşhaşlı çörek tarifi. Mutlaka denemelisiniz. Herkese tavsiye ederiz. Şimdiden kolay gelsin. Cevizli Haşhaşlı Çörek İçin Gerekli Malzemeler
Üzeri İçin
Cevizli Haşhaşlı Çörek Nasıl Yapılır? Derin bir kâse içerisine mayayı koyun ve ılık suyu maya üzerine ilave edin. Şekeri de ekledikten sonra maya eriyene kadar karıştırın. Sonra hamur kabını elinize alın ve unu hamur kabı içerisine koyun. Un içerisine tuzu ilave ederek biraz karıştırın. Un içerisine tuz tamamen karıştıktan sonra, derin kâse içerisindeki suyu yavaş yavaş ilave edin. Bir taraftan da elinizle hamuru yoğurun. Su yeterli gelmezse biraz daha ekleyebilirsiniz. Hamur ele yapışmayacak bir kıvam alana kadar yoğurun. Sonra hamurun üzerini kapatarak hamurun mayalanması için 15-20 dakika bekleyin. Hamur mayalandıktan sonra 4 eşit parçaya bölün. Hamuru elinizle biraz genişletin. Üzerine çok az bir miktar zeytinyağı gezdirin ve hamuru bir oklava yardımı ile açın. Açılan hamur üzerine haşhaşı ve dövülmüş cevizden bir miktar serpiştirin. Kalın bir yufka halindeki üzerine haşhaş ve ceviz serpiştirilmiş yufkayı dolayın. Dolanan yufkayı 5-6 cm şeritler halinde kesin. Tüm hamur bitene kadar bu işlemi devam ettirin. Rulo halindeki şeritleri gül şekline benzeyecek şekilde şekil verin. Fırın tepsisini yanınıza alın ve dibini çok az bir miktar zeytinyağı ile yağlayın ki çörekler pişerken dibine yapışmasın. Yağlanan fırın tepsisi üzerine çörekleri tek tek dizin. Üzerine bir fırça yardımı ile yumurta sarısı sürün. İsteğe bağlı olarak yumurta sürüldükten sonra çörekler üzerine susam ve çörek otu da serpiştirebilirsiniz. Cevizli haşhaşlı çörekler dizildikten sonra önceden 180 derecede ısıtılmış fırına sürün. Yaklaşık yarım saat pişirin. Süre dolunca çörekleri fırından çıkarın. Cevizli haşhaşlı çöreği sıcak sıcak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |