Haşhaşlı Yufka Böreği Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Haşhaşlı Yufka Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Yufka Böreği

Haşhaşlı Yufka Böreği, geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Yapımı oldukça kolay olan bu börek, özellikle hazırlanıp pişirilmeden dondurucuda saklanabileceği için ani misafirler için pratik bir çözüm sunar. Çocuklar için besleyici bir seçenek olan haşhaşlı yufka böreği, özel günlerde, çay saatlerinde veya hafta sonu kahvaltılarında keyifle tüketilebilir. Ayrıca, okula giden çocukların beslenme çantalarına da güvenle koyabilirsiniz.

Haşhaşlı Yufka Böreği Malzemeleri
  • 4 adet yufka
  • 2 su bardağı mavi haşhaş
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • Tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Haşhaşlı Yufka Böreği Nasıl Yapılır?

Öncelikle haşhaşlar bir havan içerisinde yağını bırakana kadar dövülür, fakat tamamen ezilmeden bırakılır. Bir kase içerisinde yumurta, süt ve sıvı yağ iyice karıştırılarak bir sos elde edilir. Temiz bir tezgah üzerine yufkalardan biri yayılır ve dört üçgen parçaya bölünür. Parçalardan her birine önce hazırlanan sütlü sos sürülür ve her tarafına yayılması sağlanır. Ardından karabiber, kırmızı pul biber ve tuz eklenip karıştırılan dövülmüş mavi haşhaştan bir kaşık alarak yufkanın geniş kenarına şerit halinde dökülür ve yufka çok sıkı olmayacak şekilde sarılır.

Üzerine bıçakla birkaç tane gelişi güzel kesik açılır, kesikler çok büyük olmamalıdır. Sonra yufka burgu yapar gibi çevrilir ve daha sonra içe doğru bükülerek gül şekli verilir. Tüm yufkalara aynı işlem uygulandıktan sonra üstlerine yumurta sarısı sürülür ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Önceden 175 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık yirmi beş dakika pişirilir. İsteğe bağlı olarak yufkaları hazırladıktan sonra üzerine yumurta sürmeden derin dondurucuya kaldırabilir ve gerektiği zaman çıkarıp pişirebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Haşhaşlı yufka böreği yaparken haşhaşın taze olmasına özen gösterilmelidir. Taze haşhaş, böreğin lezzetini artırır. Ayrıca, böreğe farklı bir aroma katmak isterseniz haşhaşın yanında ceviz içi de kullanabilirsiniz. Ceviz içi, haşhaşın tadını tamamlayarak böreğe hoş bir lezzet katar.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni