Haşhaşlı Kek Tarifi ve Malzemeleri
22 Temmuz 2024

Haşhaşlı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Kek Tarifi

Haşhaşlı kek, kadınların altın günlerinde vazgeçemedikleri ve sofraların baş tacı olan harika lezzetlerdendir. Son zamanlarda oldukça yaygınlaşan haşhaş, tatlı ve tuzlu birçok yiyeceğin içine yakıştığı için tercih edilmeye başlanmıştır. Aslında geçmişten günümüze gelen bu tat, son yıllarda daha da popüler hale gelmiştir. Özellikle çocuklar, haşhaşın çıtırlığını çok sevmektedir. Sürekli yapılan sade keklerin yerini artık haşhaşlı, meyveli ve çikolatalı kekler almış ve bu farklı lezzetler özel günlere ve davetlere ayrı bir renk katmıştır. Üzerine sürülen krem şanti ile kek daha da hafif hale gelirken, şerbeti ile tatlanan kek daha hoş ve lezzetli olmaktadır. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan hemen tarife geçelim.

Haşhaşlı Kek Tarifi İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı haşhaş
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti İçin

  • 1 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı su
  • Bir iki damla limon suyu

Kreması İçin

  • 2 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası

Üzerine Sürmek İçin

  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt

Haşhaşlı Kek Nasıl Yapılır?

Öncelikle haşhaşlı kekin şerbetini hazırlayın ve soğutun. Şerbeti yapmak için orta boy bir tencere alıp ocağa koyun ve altını açın. Daha sonra içine suyu ve şekeri koyup karıştırın. Kaynadıktan sonra yaklaşık olarak 6-7 dakika kadar kaynatın ve kıvam aldıktan sonra kapatmaya yakın içine bir iki damla limon suyu ekleyin. İki dakika kadar daha kaynattıktan sonra ocağı kapatın ve şerbeti soğumaya bırakın.

Başka bir taraftan haşhaşlı keki yapmak için derin bir kap alın ve içine sırayla kuru malzemeleri koyup karıştırın. Un, kabartma tozu, irmik, haşhaş ve vanilyayı koyup karıştırın. Bir başka karıştırma kabına yumurtaları kırın ve üzerine şekeri koyup mikser yardımıyla iyice çırpın. Daha sonra içine sıvı yağı ekleyip biraz daha karıştırın ve diğer tarafta hazırladığınız kuru malzeme karışımını da ekleyip tahta kaşık kullanarak yavaş yavaş karıştırın. Yağlanmış tepsiye veya kek kalıbına dökün.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık olarak 35-45 dakika kadar pişirin. Üzeri kızarınca fırından çıkarıp biraz bekleyin ve önceden hazırlayıp soğuttuğunuz şerbeti üzerine dökün ve her yerine eşit miktarda yayılmasını sağlayın. Haşhaşlı kekin üzerine şerbeti döktükten sonra yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar bekleyin ki şerbetini iyice çeksin.

Fırında kek pişerken, ayrı bir taraftan kremasını hazırlamaya başlayın. Orta boy bir tencere alıp içine sütü boşaltın ve üzerine şekeri, nişastayı ve unu ekleyip iyice çırpın ve ocağa koyun. Kısık ateşte yavaş yavaş ama sürekli karıştırarak pişirin. Sürekli karıştırmak topaklanmasını önleyecektir. Kıvam alıncaya kadar pişirin ve kaynadıktan sonra soğuması için bekletin.

Diğer taraftan krema soğurken, krem şantiyi hazırlamak için soğuk süt ile krem şantiyi iyice mikserle çırpın ve soğuyan kremanın üzerine ekleyip mikser yardımıyla karıştırın. Bu arada şerbeti iyice çekmiş olan haşhaşlı kekin üzerine hazırladığınız kremayı dökün ve güzelce yaydırın. Dinlenmesi için buzdolabında yaklaşık olarak 1-2 saat kadar bekledikten sonra servis edebilirsiniz. Hepinize şimdiden afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Haşhaşlı kekin daha lezzetli olması için haşhaşları önceden kavurabilirsiniz. Ayrıca kekin içine rendelenmiş limon veya portakal kabuğu ekleyerek farklı aromalar elde edebilirsiniz. Bu tarifte kullanılan irmik, kekin dokusunu daha yoğun ve lezzetli hale getirir. Krem şantiyi hazırlarken sütü soğuk kullanmanız, kremanın daha kıvamlı olmasını sağlar. Bu tarifi denediğinizde, özel günlerde ve davetlerde misafirlerinizi etkileyen bir lezzet sunmanın tadını çıkaracaksınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Haşhaşlı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Lokum Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaş Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Haşhaş Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Haşhaşlı İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı İrmik Helvası Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaş Böregi Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaş Böregi Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Revani Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Revani Tarifi ve Malzemeleri