Haşhaşlı Şekerpare Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Haşhaşlı Şekerpare Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Şekerpare, Şekerpare, Türk mutfağının şerbetli tatlılarından bir tanesidir. Hamuru hazırlandıktan sonra, ufak parçalara bölünerek, yuvarlak ya da oval biçiminde şekillendirilen ve fırına atılmadan önce, üstlerine tuzsuz fındık, fıstık, badem, ceviz gibi kuruyemişlerle takviye edilen, aynı zamanda çeşitli yapım teknikleri olan tatlı türüdür. Şeker pareyi farklı kılan tek özelliği ise şerbetli olmasıdır, bu nedenle bazı yörelerde adı Şerbetli Kurabiye olarak da geçmektedir. Farklı bir tat veya aroma katmak amacıyla genelde şerbetine az miktarda limon suyu, limon ya da portakal kabuğu rendesi veya vanilya konur. Bu eşsiz tadın haşhaşla yapılan tarifi aşağıdaki gibidir.


Haşhaşlı Şekerpare İçin Malzemeleri

  • 1 çay bardağı haşhaş,
  • 2 çorba kaşığı irmik,
  • 3 su bardağı un
  • 1 çay bardağı pudra şekeri,
  • 125 gr oda sıcaklığında tereyağı,
  • 1 adet yumurta,
  • 2 çorba kaşığı Hindistan cevizi,
  • 1 paket kabartma tozu,
  • 2 paket vanilya,

Haşhaşlı Şekerpare Üzeri için

  • 1 çay bardağı haşhaş,
  • 1 çay bardağı süt,
  • 1 kâse ceviz.

Şerbeti için

  • 4 su bardağı su,
  • 3 su bardağı şeker,
  • 1 çorba kaşığı limon suyu.

Haşhaşlı Şekerpare Nasıl Yapılır?

Tencereye şekeri ve suyu koyun, kaynamaya başladıktan sonra 10-15 dakika daha kaynatın. Süre sonunda içine limon suyunu ilave edip 1 taşım daha kaynatın ve bir kenara alarak soğumaya bırakın.

Bir kaba oda sıcaklığındaki tere-yağını, pudra şekerini, haşhaşı, Hindistan cevizini, yumurtayı, irmiği, kabartma tozunu ve vanilyayı koyup iyice karıştırın. Üzerine azar azar unu ilave edip kulak memesi kıvamında olacak şekilde bir hamur elde edin. Hamurdan arzu ettiğiniz büyüklükte parçalar koparıp yuvarlayın. Yuvarladığımız şekerpareleri üzeri için ayırdığımız malzemelerden önce süte sonra da haşhaşa batırıp fırın tepsisine dizin. Her şekerparenin üzerine 1 adet ceviz parçasını dağıtmadan hafifçe batırıp yerleştirin. Önceden ısıtılmış 175 derecelik fırında Üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından aldığımız sıcak şekerparelerin üzerine şerbeti soğuk olarak gezdirerek dökün. Haşhaşlı Şekerpareleri 1-2 saat dinlendirip soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Haşhaşlı Şekerpare Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haşhaş Ekimi ve Bakımı

Haşhaş Ekimi ve Bakımı

Haber Bülteni

Güncel

Haşhaşlı Tuzlu Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Tuzlu Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Limonlu Haşhaşlı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Limonlu Haşhaşlı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mavi Haşhaş Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Mavi Haşhaş Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri