Şerbetli Haşhaş Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
25 Temmuz 2024

Şerbetli Haşhaş Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şerbetli Haşhaş Tatlısı

Şerbetli haşhaş tatlısı, farklı ve lezzetli bir tatlı arayanlar için ideal bir tercihtir. Özel günlerde, arkadaş toplantılarında veya akşam çaylarının yanında sunabileceğiniz bu tatlı, küçük büyük herkes tarafından büyük beğeni kazanacaktır. Özellikle çocukların bayılarak yiyeceği şerbetli haşhaş tatlısı nasıl yapılır, hangi malzemeler kullanılarak hazırlanır, hep birlikte göz atalım.

Gerekli Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı ayçiçek yağı
  • 1 su bardağı haşhaş tohumu (ezilmemiş)
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Şerbeti İçin

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu

Üzeri İçin

  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağına yakın süt
  • Fındık, ceviz veya fıstık

Şerbetli Haşhaş Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şerbetli haşhaş tatlısına şerbet hazırlanarak başlanır. Uygun bir tencereye toz şeker ve su eklenerek ocakta kaynatılır. Yaklaşık 10 dakika kaynatıldıktan sonra limon suyu eklenir ve bir taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.

Tatlının hamuru için karıştırma kabına yumurtalar kırılır ve üzerine toz şeker eklenir. Toz şeker ve yumurtalar mikser yardımıyla köpürene kadar çırpılır. Ardından ayçiçek yağı, süt ve haşhaş eklenerek çırpmaya devam edilir. Sıvı malzemeler çırpıldıktan sonra üzerine irmik, un, kabartma tozu ve vanilya ilave edilip, tahta kaşık yardımıyla homojen bir şekilde karıştırılır. Akışkan ve pürüzsüz bir kıvam alan hamur, yağlanmış fırın tepsisine dökülür. Fırın kabının çok küçük olmamasına dikkat edilmelidir. Aksi halde tatlı çok kalın olur ve kalın tatlılar pek beğenilmez. Ayrıca üzerine eklenecek malzemeler de olduğu için çok kalın olmamasına özen gösterilmelidir.

Fırın önceden 180 derecede ısıtılarak hamur fırına verilir. İlk 10-15 dakika fırının kapağı açılmadan hamurun pişmesi beklenir. Piştiğinden emin olduktan sonra kürdan testi yapılarak tatlının hamuru fırından alınarak soğumaya bırakılır.

Tatlının hamuru ve şerbeti soğuk olmalıdır. Hamur ve şerbet yeterince soğuduktan sonra bir kepçe yardımıyla şerbet hamurun üzerine eşit şekilde dökülür. Şerbet birden dökülmemelidir. Yavaş yavaş kekin her tarafını kapatacak şekilde dökülmelidir.

Ufak çukur bir kaba krem şanti dökülerek üzerine süt ilave edilir. Mikser yardımıyla krem şanti koyulaşıncaya kadar çırpılır. Hazırlanan krem şanti 5-10 dakika dinlendikten sonra şerbetlenen kekin üzerine bir spatula yardımıyla dökülerek güzelce yayılır. Şerbetli haşhaş tatlısı bu şekilde buzdolabına alınarak 1-2 saat dinlendirilir. Servis yapılacağı zaman dilimlere kesilerek, üzeri fındık, fıstık veya çekilmiş cevizle süslenerek servise sunulur.

Ekstra Bilgiler

Bu tatlıyı daha da lezzetli hale getirmek için çeşitli aromalar ekleyebilirsiniz. Örneğin, hamura rendelenmiş limon veya portakal kabuğu ekleyerek tatlıya farklı bir aroma katabilirsiniz. Ayrıca, krem şantiyi hazırlarken içerisine biraz toz kakao ekleyerek çikolatalı bir tat elde edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni