Haşhaşlı Açma Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Haşhaşlı Açma Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Açma, bu yazımızda sizlere haşhaşlı açma nasıl yapılır olur tarif edeceğiz. Kahvaltıların aranan yiyeceği, herkes tarafından sevilen haşhaşlı açmaev hanımların günlerinin vazgeçilmez hamur işidir. Açmanın susamlı, tahinli, haşhaşlı, peynirli gibi pek çok çeşidi yapılabilir. Biz bu yazımızda sizlere benim de favorim olan haşhaşlı açmanın tarifini verip, bazı püf noktalarına değineceğiz. Bu muhteşem hamur işi için şimdiden afiyet olsun.


Haşhaşlı Açma Malzemeleri

  • 6 su bardağı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı ılık su
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket yaş maya
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 200 g dövülmüş haşhaş
  • 1 su bardağı sıvıyağ

Haşhaşlı Açma Nasıl Yapılır?


İçi derin geniş bir kaba 6 su bardağı un koyulur. Kabın içine bir paket yaş maya ve de 2 kaşık şeker ilave edilir. Daha sonra tuz daha eklenerek biraz yoğurulur. Daha sonra bir su bardağı süt ve bir su bardağı ılık su eklenip biraz daha yoğrulur. En son sıvı yağ da eklenerek hamur kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak kıvama gelene kadar yoğrulur. Sıvı yağ yerine zeytinyağı kullanmanız haşhaşlı açmanızı daha hafif yapacaktır. Yani zeytinyağı kullanmanızda fayda var. Hamurumuz kıvama gelene kadar yoğrulduktan sonra yarım saat kadar dinlendirilir. Dinlendirilen hamuru elimizi biraz yağladıktan sonra ceviz büyüklüğü kadar bezeler alınır. Bu hamur bezeleri ortası delik olacak şekilde tatlı tabağı büyüklüğünde ya da normal bir simitten biraz küçük şekilde açılır. Üzerine ise yağda inceltilen haşhaşımız sürülür. Daha sonda yaptığımız haşhaşlı açma hamurumuz rulo şeklinde sarılır ve de oluşturduğumuz bu şerit kendi etrafında biraz çevrilir. Bu haşhaşlı açma hamurumuz iki ucundan birleştirilip dışarda gördüğümüz açma şekline benzetilir. Daha sonra bu şekilde hazırladığımız haşhaşlı açma hamurlarımız üzerine yağlı kâğıt serilen bir fırın tepsisine dizilir. Haşhaşlı açmalarımızın üzerine yumurta sarısı sürülür. Daha sonra haşhaşlı açmalarımızın göze de hitap etmesi bakımından üzerine biraz susam ya da çörek otu serpilir. Daha önce ısıtılmış olan fırınımızı koyulur. Fırınımızın derecesi 200 dereceye ayarlanır ve on beş yirmi dakika kadar pişirilir. Haşhaşlı açmalarımızın çabuk pişmesi ihtimaline karşı arada bir kontrol edilir. Fırından yeni çıkmış sıcacık yumuşak haşhaşlı açmalarımız yenilmeye hazırdır. Bu yumuşak haşhaşlı açmalar için şimdiden afiyet olsun.

Haşhaşlı Açma Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haşhaşlı Çörek Kalori

Haşhaşlı Çörek Kalori

Haber Bülteni

Güncel

Haşhaş Nerede Yetişir?

Haşhaş Nerede Yetişir?

Güncel

Haşhaşlı Islak Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Islak Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri