Haşhaşlı Börek Haşhaşlı börek, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Haşhaş, vücudun korunmasında oldukça etkili bir besin kaynağıdır. Haşhaşın olumlu etkilerinden ve enfes tadından dolayı birçok tarifte kullanılmaktadır. Haşhaş ile yapılan börekler, büyük bir iştahla tüketilen nefis tatlar oluşturur. Haşhaşlı börek, özellikle çay saatlerinde ve soğuk içeceklerin yanında mükemmel bir eşlikçidir. Altın günlerinde, misafirleriniz için ya da canınız istediği zaman yapabilirsiniz ve lezzetli tadıyla parmaklarınızı yiyeceksiniz. Bu harika lezzetin tarifine göz atın ve hemen yapmaya başlayın. Haşhaşlı Börek İçin Gereken Malzemeler
Böreğin Üzeri İçin
Haşhaşlı Börek Nasıl Yapılır? Yoğurma kabınıza önce 1 paket kuru mayayı koyun ve üzerine ılık sütü ekleyerek güzelce ezilmesini sağlayın. Eriyen mayaya tuz ve toz şekeri ilave ederek, şeker ve tuzun da erimesi için iyice karıştırın. Karışımın üstüne azar azar un ilave ederek hamurun güzel ve yumuşak olmasını sağlayacak şekilde yoğurun. Hamur kulak memesi kıvamına gelince, yoğurduğunuz hamurun üzerini örtün ve yaklaşık yarım saat kadar mayalanmasını bekleyin. Hamur mayalanırken, haşhaşı bir kapta sıvı yağ ile karıştırın. Mayalanmış olan hamuru iki bezeye ayırın ve hamuru açacağınız tezgahı iyice yağlayın. Hamur bezesini yağladığınız tezgaha alın ve elinizle önce hamuru bastırarak, sonra da hamurun etrafından tutup çekiştirerek büyütün. İyice açılan hamurun üstüne yağlı haşhaş harcından bolca sürün ve hamuru rulo şeklinde sarın. Rulo işlemi bittikten sonra, hamurun iki ucundan tutarak ters burgu yapın; yani uçlarının birini sağa, diğerini sola doğru kıvırın. Hazırlanan börek hamurunu uzun dilimler halinde kesin ve tepsiye yerleştirin. İkinci bezeye de aynı işlemi uygulayın. İki beze de bittikten sonra, tepside biraz daha hamurun mayalanması için bekleyin. Yaklaşık 10 dakika kadar beklettikten sonra, yumurtaları çırpın ve haşhaşlı böreğin üzerine sürün. Önceden 170 derecede ısıttığınız fırına tepsiyi verin. Haşhaşlı böreğin yüzeyi kızarana kadar pişirin. Pişen börekleri soğumaya bırakın ve daha sonra servis tabağına alın. Afiyet olsun. |