Haşhaşlı Ekmek Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Haşhaşlı Ekmek Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Ekmek

Haşhaşlı ekmek, benim çok sevdiğim ekmek çeşitlerinin başında geliyor. Özellikle hafta sonu misafirlerinize mutlaka yapıp sofranızda bulundurmalısınız. Çok seveceksiniz, iddia ediyorum. Bu tarif çocukların da dikkatini çekecektir. Sağlıklı ve lezzetli ekmekler, çay ile muhteşem birer ikili. Sadece kahvaltıda değil, günün her saatinde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Bu haşhaşlı ekmek tarifini yapıp eğer fazla olursa buzluğa atın ve habersiz gelen misafirlerinize veya başka canınız istediği bir gün çıkarıp biraz bekledikten sonra yine aynı şekilde taze ve lezzetinden hiçbir şey kaybetmemiş şekilde tekrar yiyebilirsiniz. Neyse, sizleri daha fazla bekletmeden bu güzel haşhaşlı ekmek tarifini verelim. Hepinize şimdiden afiyet olsun. Hemen not alıp yapmayı unutmayın.

Haşhaşlı Ekmek İçin Gerekli Malzemeler
  • 7 su bardağı kadar un
  • Yarım paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı kadar toz şeker
  • Yaklaşık olarak 3,5 su bardağı kadar su
  • 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz
  • Bir su bardağı kadar ezilmiş haşhaş
  • Yarım su bardağı kadar sıvı yağ
  • Biraz dövülmüş ceviz
  • 1 adet yumurta (Üzeri için)

Haşhaşlı Ekmek Nasıl Yapılır?

Öncelikle haşhaşlı ekmek için ilk önce mayayı biraz açmak gerek. Küçük bir kabın içine şekeri, mayayı ve ılık suyu koyup yavaş yavaş parmak uçlarınızla mayayı açın. Bu şekilde yaklaşık olarak 5-6 dakika kadar bekleyin. Bu işlem mayalanması içindir. Başka bir derin yoğurma kabı alın ve içine unu koyup üzerine tuzu da serpip biraz karıştırın.

Açtığınız mayayı da içine katarak ılık su ile iyice yoğurun, yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur yapın. Hamuru yumuşak bir kıvam alana kadar yoğurduktan sonra üzerine nemli bir bez kapatın ve mayalanması için biraz bekleyin. Hamur iyice mayalanıp kabardıktan sonra 4 eşit parçaya ayırın ve bir merdane veya elinizde biraz genişleterek açın. Zaten çok yumuşak bir hamur olduğu için hemen açılabilir, merdaneye gerek kalmayabilir.

Hamuru biraz genişlettikten sonra içine biraz sıvı yağ ve ezilmiş haşhaşı sürün. Hamurların diğer parçalarını da aynı şekilde elinizle genişletip üzerine sıvı yağ ve ezilmiş haşhaşı sürün ve üst üste koyun ve yerleştirin. Veya tek parça halinde de açıp üzerine bu sostan sürüp 4 eşit parçaya bölebilirsiniz ve yine üst üste koyup yerleştirebilirsiniz. Sonra yine elinizle büyütün ve yaklaşık olarak 4 santimlik şeritler halinde kesin ve kendi etrafında bükün.

Yağlanmış tepsiye veya yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine yan yana dizin ve bu şekilde yine üzerine nemli bir bez kapatıp mayalanması için bekletin. 10-15 dakika kadar yeterli olacaktır; ondan sonra istediğiniz boyutlarda dilimleyin ve üzerine yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış 180-200 derecelik fırında üzeri ve alt tarafı kızarana kadar pişirin. Daha sonra fırından çıkarıp biraz havalandırın, ardından servis tabağına alın ve sevdiklerinizle birlikte yiyebilirsiniz. Haşhaşlı ekmeklerimiz hazır. Hepinize şimdiden afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Haşhaş Nasıl Kavrulur?

Haşhaş Nasıl Kavrulur?

Güncel

Haşhaşlı Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Haşhaş Çeşitleri Türleri ve Özellikleri

Haşhaş Çeşitleri Türleri ve Özellikleri