Haşhaşlı Katmer Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Haşhaşlı Katmer Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Katmer:

Haşhaşlı katmer, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde bilinen ve sevilerek tüketilen geleneksel bir hamur işidir. Bu lezzetli yiyecek, özellikle aile toplantılarında ve kadınların düzenlediği günlerde sıkça yapılır. Katmer, her yörede farklı şekillerde hazırlanır. Örneğin, Gaziantep'te hamur incecik açılır, içerisine toz şeker, kaymak ve Antep fıstığı konulup fırında pişirilirken, Afyon'da hamur incecik açılır ve üzerine haşhaş sürülerek saç üzerinde pişirilir. Afyon'un haşhaşlı katmeri, içerisine sürülen ezilmiş haşhaş sayesinde benzersiz bir lezzete sahiptir. Geleneksel olarak haşhaş, özel haşhaş taşında ezilirdi; günümüzde ise fabrikalarda ezilip market raflarında yerini almıştır. Marketlerden kolayca temin edilebilen haşhaş ezmesi ile bu lezzetli katmeri evde yapmak çok kolay. İşte size Afyon yöresine has muhteşem bir haşhaşlı katmer tarifi. Yanında bir bardak çay ile bu lezzete doyamayacaksınız.

Haşhaşlı Katmer Malzemeleri:

  • 1 kg un
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 21 gr yaş maya (yarım paket)
  • Hamuru yoğurmak için yeterince ılık su

İç Malzeme:

  • 1 kase çekilmiş haşhaş
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1-3 çorba kaşığı tahin
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
Katmerlerin üzerine sürmek için tereyağı

Haşhaşlı Katmer Nasıl Yapılır?

Hamur yoğurma kabına unu eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın. Ortasına mayayı ve şekeri koyun, üzerine biraz ılık su döküp mayanın kabarmasını bekleyin. Maya kabardığında, unun etrafına tuzu serpiştirip yavaş yavaş ılık su ekleyerek hamuru yoğurun. Hamur, ele yapışmayan kulak memesi kıvamında olmalı. Kıvama gelen hamurun üzerini örtüp mayalanmaya bırakın. Hamur kabarırken, haşhaşlı katmerin iç malzemelerini hazırlayın. Çekilmiş haşhaşı bir kaseye alın, üzerine yarım su bardağı sıvı yağ ve tahini ekleyip iyice karıştırın.

Mayalanmış hamuru alın ve 4 eşit parçaya ayırın. Ayrılan hamurları beze yapıp üzerlerini örtün ki kurumasınlar. Bezelerden birini alın ve çok ince olmayacak şekilde açın. Açılan hamurun üzerine hazırlanan haşhaş karışımını her yerine gelecek şekilde sürün ve rulo şeklinde kıvırın. Kıvırdığınız hamuru kendi etrafında çevirerek dolayın ve yuvarlak beze haline getirin. Diğer hamur bezelerini de aynı şekilde hazırlayın. Bezenin birini alıp oklava yardımı ile ince olmayacak şekilde istediğiniz boyutta açın. Açtığınız katmeri saç üzerinde veya teflon tavada iki yüzü de kızarana dek pişirin. Pişen haşhaşlı katmerin üzerini tereyağı ile yağlayın ve servis tabağına alın. Diğer bezeleri de aynı şekilde pişirin ve yağlayıp servis tabağına alın.

Bu muhteşem lezzetli katmerler hazır. Yanında bir bardak çay ile keyifle yiyin.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Haşhaşlı Ispanaklı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Ispanaklı Kek Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Revani Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Revani Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Nokul Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Nokul Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Muhallebili Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Muhallebili Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri