Haşhaşlı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Haşhaşlı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Tatlı

Haşhaşlı tatlı, özellikle Ege ve İç Anadolu Bölgelerinde çok fazla tercih edilen bir tatlı çeşididir. Haşhaş, pek çok hamur işine lezzet ve estetik katmaktadır. Haşhaşlı tatlı için gerekli olan malzemeler hem her zaman mutfağımızda bulunan niteliktedir hem de haşhaşlı tatlının yapımı son derece kolaydır. Kek yapmayı bilen herkesin kolaylıkla yapabileceği bir tatlıdır. Soğuması açısından öncelikle şurubundan başlamanızda fayda bulunmaktadır.

Haşhaşlı Tatlı İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı tepeleme toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağı mavi haşhaş
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özü
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı kadar irmik

Şurubu İçin

  • 2 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu

Kreması İçin

  • 1 litre süt
  • 3 çorba kaşığı tepeleme un
  • 2/3 su bardağı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı buğday nişastası
  • 1 paket vanilya

Haşhaşlı Tatlı Nasıl Yapılır?

Birkaç saat öncesinden buzdolabından çıkardığınız yumurtaları karıştırma kabına kırarak üzerine toz şeker ilave edin ve derin bir kap içerisinde mikser yardımıyla köpürene kadar çırpın. Üzerine yağ ve yoğurt ilave ederek sıvı malzemeler birbirleriyle karışana kadar çırpın. Elde edilen karışıma haşhaş, vanilya ve irmik ekleyin. Üzerine un ile kabartma tozlarını bir elek yardımıyla eleyerek ekleyin ve el yardımıyla çırpın. Eğer önce un elenip hafif karıştırıldıktan sonra üzerine kabartma tozları elenir ve hamur çok karıştırılmazsa daha iyi kabarır. Hazırlanan hamuru, önceden yağlanmış yuvarlak borcam içerisine boşaltın. Üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Şerbetini hazırlamak amacıyla toz şeker ve suyu tencereye koyup karıştırarak kaynamak üzere ocağa koyun. Kaynamaya başladığında limon suyu ilave ederek ocaktan indirin ve ilk sıcağının çıkması için bir kenarda bekletin.

Fırından aldığınız haşhaşlı keki soğuması için bir kenara bırakın. Soğuyan haşhaşlı kekin üzerine kepçe yardımıyla ılık olan şerbeti dökün. Üzerinin kreması için tüm krema malzemelerini bir tencereye ekleyip kaynayıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin. Krema biraz soğuyunca şerbetlenmiş haşhaşlı tatlının üzerine dökün. Süslemek için fıstık tozu ya da kış mevsimlerinde nar tanelerinden yararlanabilirsiniz. Tercih edenler için krema olarak sadece bir paket krem şanti kullanılabileceği gibi üzerine dondurma veya kaymak koyarak da servis yapabilirsiniz. Hazırlanan haşhaşlı tatlı şerbetini çektikten sonra kare şeklinde keserek servise sunulur.

Ekstra Bilgiler

Haşhaşlı tatlı, yoğun besin değeri ve lezzeti ile dikkat çeker. Haşhaş, içerdiği yüksek miktarda vitamin ve mineraller ile sağlık açısından da faydalıdır. Özellikle kalsiyum, magnezyum ve demir açısından zengindir. Bu nedenle, haşhaşlı tatlı sadece lezzetli bir tatlı olmanın ötesinde, besleyici bir atıştırmalık olarak da tüketilebilir.

Bu tarifte kullanılan mavi haşhaş, tatlıya hoş bir renk ve çıtırlık kazandırır. Aynı zamanda, haşhaşın aroması tatlıya özgün bir tat katar. Haşhaşlı tatlıyı, özel günlerde veya misafirlerinize sunarak farklı ve lezzetli bir ikram hazırlayabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haşhaş Ezmesi Kaç Kalori?dir?

Haşhaş Ezmesi Kaç Kalori?dir?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Haşhaşlı Nokul Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Nokul Tarifi ve Malzemeleri

Yufkadan Haşhaşlı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkadan Haşhaşlı Börek Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Yufka Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Yufka Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı İrmik Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı İrmik Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Haşhaşlı Çörek Tarifi ve Malzemeleri

Tahinli Haşhaşlı Çörek Tarifi ve Malzemeleri