Haşhaşlı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Haşhaşlı Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı tatlı, özellikle Ege ve İç Anadolu Bölgesinde çok fazla tercih edilen bir tatlı çeşididir. Haşhaş, pek çok hamur işine lezzet ve estetik katmaktadır. Haşhaşlı tatlı için gerekli olan malzemeler hem her zaman mutfağımızda bulunan niteliktedir hem de haşhaşlı tatlının yapımı son derce kolaydır. Kek yapmayı bilen herkesin kolaylıkla yapabileceği bir tatlıdır. Soğuması açısından öncelikle şurubundan başlamanızda fayda bulunmaktadır.


Haşhaşlı tatlı için gerekli olan malzemeler

  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı tepeleme toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağı mavi haşhaş
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özü
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı kadar irmik

Şurubu için

  • 2 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu

Kremasını için

  • 1 litre süt
  • 3 çorba kaşığı tepeleme un
  • 2/3 su bardağı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı buğday nişastası
  • 1 adet vanilya

Haşhaşlı tatlı nasıl yapılır?

Birkaç saat öncesinden buzdolabından çıkardığımız yumurtaları karıştırma kabına kırılarak üzerine toz şeker ilave edilir ve derin bir kap içerisinde mikser yardımıyla köpürene kadar çırpılır. Üzerine yağ ve yoğurt ilave edilerek sıvı malzemeler birbirleriyle karıştırılır. Elde edilen karışıma, haşhaş, vanilya, irmik, eklenir ve üzerine un ile kabartma tozları bir elek yardımıyla elenerek ilave edilip, el yardımıyla çırpılır. Eğer önce un elenip hafif karıştırıldıktan sonra üzerine kabartma tozları elenir ve hamur ile çok karıştırılmaz ise daha iyi kabarır. Hazırlanan hamur, önceden yağlanmış yuvarlak borcam içerisine boşaltılır. Üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Şerbetini hazırlamak amacıyla toz şeker ve su, tencereye koyulup karıştırılır ve kaynamak üzere ocağa konulur Kaynamaya başladığında, limon suyu ilave edilerek ocaktan indirilir ve ilk sıcağını çıkararak ılınması için bir kenarda bekletilir.

Haşhaşlı tatlı, fırından alınır ve soğuması için bir kenara bırakılır. Soğuyan haşhaşlı kekin üzerine kepçe yardımı ile ılık olan şerbet dökülür. Üzerinin kreması için tüm krema malzemelerinin tamamı bir tencereye ekleyip kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılarak pişirilir. Krema biraz soğuyunca şerbetlenmiş haşhaşlı tatlının üzerine dökülür. Süslemek için fıstık tozu ya da kış mevsimlerinde nar tanelerinden yararlanabilirsiniz. Tercih edenler için krema olarak sadece bir paket krem şanti kullanılabileceği gibi üzerine dondurma veya kaymak koyarak da servis yapmanız mümkündür. Hazırlanan haşhaşlı tatlı şerbetini çektikten sonra kare şeklinde keserek servise sunulur.

Haşhaşlı Tatlı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Haşhaşlı Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Hamur İşleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Haşhaş Ekimi ve Bakımı

Haşhaş Ekimi ve Bakımı