Yaş haşhaş, özellikle Amasya iliyle özdeşleşmiş bir gıda maddesidir. Amasya, haşhaşlı çörekleri, gözleme ve börekleri ile ünlüdür. Bu yazıda, Amasya'nın meşhur yaş haşhaşlı çörek tarifini paylaşacağım. Bu lezzetli tarifi deneyince siz de çok seveceksiniz. Yaş Haşhaşlı Çörek İçin Gerekli Malzemeler
Yaş Haşhaşlı Çörek Nasıl Yapılır? Hamuru yoğuracağınız kabın içine yaş mayayı ve biraz ılık suyu koyun. Maya eriyip kabarınca tuzu ve şekeri ekleyin ve tekrar karıştırın. Unu yavaş yavaş ilave edin. Ilık suyu da aynı şekilde ilave edin. Hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun. Yoğurma işlemi tamamlandıktan sonra streç film ile üzerini kapatın ve hamuru otuz dakika dinlendirin. Hamur dinlenirken, başka bir kapta dövülmüş cevizi, haşhaşı ve zeytinyağını karıştırın. Hamur dinlendikten sonra onu on eşit parçaya bölün. Her bir parçayı lahmacun büyüklüğünde merdane ile açın. Açtığınız hamurların arasına haşhaşlı karışımı sürüp üst üste koyun. Bu yuvarlak hamurları üst üste koyduktan sonra kare şeklinde kesin. Daha sonra iki parmak kalınlığında mantı keser gibi uzun şeritler halinde kesin. Kestiğiniz bu şeritlerin bir ucunu sağdan, bir ucunu soldan döndürün. Şeritler burma bilek şeklinde olacaktır. Daha sonra bu şeritleri tepsiye yerleştirin. Tüm şeritler için aynı işlemi uygulayın. Bu işlemin ardından hamurların üzerine yumurta sarısı sürün. Fırını önceden 200 derecede ısıtın ve çöreği fırına sürün. Çörek piştikten sonra üzerini bezle örtün ve dinlenmesini bekleyin. Meşhur Amasya haşhaşlı çöreği hazır. Afiyet olsun. |