Haşhaş Ezmesi Haşhaş, sıcak iklimlerde ve yağış alan bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Türkiye'de en çok Ege Bölgesi'nde yetişir. Haşhaş, kontrollü bir şekilde ve izin verilen yerlerde yetiştirilir çünkü bazı haşhaş türlerinden uyuşturucu madde elde edilmektedir. Haşhaş, mutfaklarımızda yaygın bir şekilde kullanılır. Haşhaşın tohumu, ezmesi ve yaprağı mutfaklarımızda kullanılır, ancak en çok haşhaş ezmesi tercih edilir. Haşhaş ezmesi, haşhaş tohumunun kavrulup iyice ezilmesi ile elde edilir. Haşhaş Ezmesinin Kullanım Alanları Haşhaş ezmesi, özellikle hamur işlerinde yaygın olarak kullanılır. Çöreklerde, böreklerde, poğaçalarda ve mayalı birçok hamur işinde yer alır. Haşhaş ezmesi, tek başına sade olarak da tüketilebilir, ancak genellikle hamur işlerinde kullanılması tercih edilir. Haşhaş Ezmesinin Kullanım Şekilleri Haşhaş ezmesi, tahin pekmez gibi sabah kahvaltılarında tüketilebilir. İki kaşık haşhaş ezmesine biraz toz şeker ve sıvı yağ ekleyerek, ekmeğin üzerine sürüp yiyebilirsiniz. Bunu reçelle de deneyebilirsiniz. Haşhaş ezmesini başka bir şekilde tüketmek isterseniz, hamur mayalayıp, haşhaş ezmesini biraz sıvı yağ ile açabilirsiniz. Sonra mayalı hamuru oklava ile açın. Hamuru biraz incelttikten sonra üzerine haşhaş ezmesini sürün. Biraz dövülmüş ceviz ekleyip, bir ucundan tutarak kıvırın. Rulo şekli verip fırına sürün. Dilimleyerek çayla afiyetle yiyebilirsiniz. Haşhaş Ezmesinin Faydaları
Not: Haşhaş, evet, çok faydalı bir besindir. Ancak fazla tüketilmemelidir, kontrollü bir şekilde tüketmek gerekir. Çünkü haşhaşın içerisinde uyuşturucu bir madde vardır. Bu size zarar verebilir. |