Siyah Haşhaş Ezmesi Özellikleri ve Kullanımı
13 Temmuz 2024

Siyah Haşhaş Ezmesi Özellikleri ve Kullanımı

Siyah Haşhaş Ezmesi

Siyah haşhaş ezmesi, henüz olgunlaşmadan toplanan haşhaş bitkisinin içindeki siyah minik tohumların ezilmesinden elde edilir. Haşhaş bitkisinin içeriğinde morfin, kodein, tebain, papaverin ve narkotin gibi alkaloidler bulunur. Dünya genelinde Hindistan ve Batı Asya'da yaygın olarak yetiştirilirken, Türkiye'de ise Orta Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir. Ülkemizde Afyon, Kütahya, Isparta, Hatay, Konya, Uşak, Denizli, Eskişehir ve Burdur illerinde geniş çapta haşhaş ekimi yapılmaktadır. Türkiye'de 30'un üzerinde haşhaş türü bulunmaktadır. Haşhaş bitkisi yılda bir kez ürün verir ve en iyi killi fakat fazla su tutmayan topraklarda yetişir. Çorak ve rutubetli tarlalar haşhaş için uygun değildir. Kökleri toprağın derinine inemediği için gevşek topraklarda tutunamaz; bu nedenle haşhaş, az rüzgar alan yerlerde ve sık aralıklarla ekilmelidir. Haşhaş bitkisinin baş kısmından elde edilen afyon, yaprakları, tohumu ve tohumundan elde edilen yağ farklı amaçlarla kullanılmaktadır.

Siyah Haşhaş Ezmesinin Özellikleri ve Kullanımı

Haşhaş kapsül şeklini andıran yapısının içinde fazlaca siyah tohum bulunur ve bu tohumların yarısı yağdan oluşmaktadır. Siyah haşhaş ezmesi elde etmek için bu tohumlar ezilir ve içerisine sıvı yağ eklenir. Alternatif olarak eritilmiş tereyağı da kullanılabilir. Haşhaş bitkisini kendi yetiştirenler, evde haşhaş tohumlarını ezerek siyah haşhaş ezmesi yapabilirler. Siyah haşhaş ezmesi, özellikle haşhaşlı çörek, haşhaşlı açma, haşhaşlı dolama, haşhaşlı kömbe ve haşhaşlı burma börek gibi hamur işlerinde kullanılır. Ayrıca, siyah haşhaş ezmesi pekmez ile karıştırılarak sabah kahvaltılarında tüketilebilir. Afyon'da üretilen sarı renkteki haşhaş tohumlarından da haşhaş ezmesi yapılabilir. Sarı haşhaş tohumları, kendi yağları yeterli olduğu için ek bir sıvı yağ eklemeye gerek duymaz.

Siyah haşhaş ezmesi, serin ve güneş ışığından uzak yerlerde ağzı kapalı olarak 1 yıl kadar muhafaza edilebilir. Buzdolabının dondurucu kısmında ise bu süre 2 yıla kadar çıkabilir. Genellikle büyük marketlerde ve baharatçılarda kolaylıkla bulunabilir. Kendi yetiştirdiği haşhaşı evde ezemeyenler, aktarlarda bu işlemi rahatlıkla yaptırabilirler.

Siyah Haşhaş Ezmesinin Sağlığa Faydaları

Siyah haşhaş ezmesi, sağlığın dostudur ve çeşitli sağlık yararları sunar:
  • Kalp ve damar sağlığını destekler.
  • Kalp krizi riskini azaltır.
  • Damar tıkanıklığı riskini düşürür.
  • Besleyici değeri yüksek olduğu için tok tutar.

Siyah haşhaş ezmesi, besleyici içeriği ve çeşitli kullanım alanları ile mutfaklarda ve sağlık açısından önemli bir yer tutar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Batırhan

12 Temmuz 2024 Cuma

Siyah haşhaş ezmesi ile yapılan haşhaşlı çörek tarifiniz var mı? Özellikle pekmezle karıştırıp sabah kahvaltılarında tüketmek için en iyi orana nasıl ulaşabilirim? Bu arada, haşhaşı evde ezmek zor mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Batırhan,

Siyah haşhaş ezmesi ile yapılan haşhaşlı çörek tarifini paylaşmaktan memnuniyet duyarım. Haşhaşlı çörek için genellikle 1 su bardağı haşhaş ezmesine 1/2 su bardağı pekmez ekleyerek karıştırmanız ideal bir oran olacaktır. Bu karışımı çörek hamurunun üzerine sürerek güzel bir lezzet elde edebilirsiniz.

Haşhaşı evde ezmek biraz zahmetli olabilir, çünkü oldukça küçük ve sert tanelere sahiptir. Eğer mümkünse, hazır haşhaş ezmesi almanız işinizi kolaylaştıracaktır. Ancak evde ezmek isterseniz, güçlü bir mutfak robotu veya havan kullanabilirsiniz. Haşhaşı biraz kavurduktan sonra ezmek işinizi kolaylaştırabilir.

Umarım bu bilgiler işinize yarar. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Mavi Haşhaş Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Mavi Haşhaş Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Katmer Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaşlı Katmer Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaş Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaş Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Haşhaş Ezmesi Kaç Kalori?dir?

Haşhaş Ezmesi Kaç Kalori?dir?

Haşhaş Tohumu Türleri ve Özellikleri

Haşhaş Tohumu Türleri ve Özellikleri